skrev d. 22. december 2000. Af Niels Lillelund


 

Dansk og ny nær Nansensgade
  En ny dansk frokostrestaurant har set dagens lys, og den ved hvad der kræves: Respekt for juletraditionen, uforanderlighed og masser af klassikere på kortet.  
Turesen er en rigtig god oplevelse for øje og gane, hvor klassiske danske frokostretter serveres uden store kunstspring. Foto: Steen Wrem
Her fås dansk frokost. Et dannebrogsflag på størrelse med de Stars&Stripes, der altid dannede baggrunden for håbefulde amerikanske kandidater under den hektiske genoptælling, markerer det, og en større, elektrisk oplyst juledekoration understreger, at indehaveren kender årstidens forpligtelser for en dansk frokostrestaurant.
Indehaveren hedder for resten Mikkel Thorup og har en baggrund i bl.a. Tivolihallen, så selvfølgelig ved han, hvad det drejer sig om; at fortolke klassikere uden for mange slag med halen.

Det betyder et spisekort med bl.a. fem slags sild, rødspættefilet, pariserbøf, dyrlægens natmad, oksebryst, kartoffelmad - og lammefrikadeller på flødestuvet spinat, en specialitet fra førnævnte Tivolihallen. Til jul desuden andebryst med æbler, svesker og æbler og ris á l'amande (ja, De kan lige nå det).

Alt serveret i et endog meget nydeligt lokale med damaskdug på bordene og ditto servietter sat pænt op på tallerkenerne, og alt er ifølge kortet hjemmelavet af de bedste råvarer.

Gode sild og fiskefilet

Det skal vi vende tilbage til og begynde med at konstatere, at brødet er om ikke hjemmelavet så i hvert fald håndskåret og fra en god bager. Det ankommer separat, og selv om vi var to ud af kun fire gæster den dag, så kneb det gevaldigt med at få fyldt bakken op, og det er jo ekstra ærgerligt, når det smager godt.
Min medspiser lagde ud med tre slags sild med løg og kapers (65 kroner). En Christiansø-, en stegt og en lys sild i mayonnaisedressing med fint hakkede løg til. Alt i mellemklassen, god kvalitet uden at være ligefrem opsigtsvækkende.
Selv fik jeg stegte rødspættefileter med hjemmerørt remoulade og citron (58 kroner) - en beskrivelse, der ind i mellem dækker over en spruttende henrettelse i frituregryden

og efterfølgende parade på hjul og stejle, men i dette tilfælde var det rigtig fisk, meget behersket paneret, smørstegt på panden og garneret med en fin, om end måske en anelse anonym remoulade. Absolut dagens højdepunkt for mit vedkommende.

Vi fik en snaps til, og det skal bemærkes, at vi blev spurgt om den ønskede serveringstemperatur, det er heller ingen selvfølge. Øl fås fra fad, både klassisk, almindelig og årstidens julebryg.
Så stod den på ganske almindelige (og udmærkede) frikadeller (56 kroner) for min medspisers vedkommende. Hertil agurkesalat og bølgeskårne rødbeder - nu skal jeg passe på, for sidstnævnte kan jo godt have været hjemmelavede, men de så unægtelig ikke sådan ud. Og smagte heller ikke videre markant.

And med svage rødkål

Selv overgav jeg mig til julen og valgte andebryst med hjemmelavet rødkål, æbler, svesker og masser af trængsel og alarm (78 kroner og altså kun i juletiden), om end trangen til at bryde ud i sang dæmpedes en anelse i forbindelse med rødkålen, der - selv om den var hjemmelavet - ikke smagte af ret meget.
Trods kokkens baggrund kan det godt være et spørgsmål om erfaring, rødkål er jo også noget med hemmelige opskrifter og den slags. Og andebrystet var der ikke noget at sige på.
Til sidst måtte vi lige prøve den glaserede juleskinke (65 kroner), bare for testens skyld. Glimrende, men den flødestuvede spinat, der udgjorde dens leje, var der ikke meget ved;

alt, alt for vandet, og så er den jo ødelagt. Det var ærgerligt, og jeg vælger at tro, at det normalt er mere vellykket, al den stund spinatstuvningen også skal ligge under de berømte lammefrikadeller.

Vi ender en anelse over middel for en frokost, der ikke bare grundlæggende respekterer traditionerne, men også forsøger at leve op til den nødvendige kvalitet, der hæver en dansk frokost fra at være en fed undskyldning for at drikke snaps, til at være et godt måltid.
Godt er den overordnede karakteristik i dette tilfælde, prisen omkring de 400-500 kr. for to kuverter. Så velkommen til Turesen, gode danske frokostrestauranter kan altså andet end at lukke.
Restaurant Turesen

Turesensgade 6
1368 København K
Tlf. 33 15 06 36

Åbent: man-fre 11.30-16.30


Prisniveau: Moderat
Mad (pris/kvalitet):
Service:
Atmosfære: