Gavlmalerier ved Medborgerhuset
Pr. 12 marts 2009
Charlotte Ammundsens Plads


Foto: Februar 2001
Set mod Nansensgade
Foto: Februar 2012
Set mod Nansensgade
Foto: Februar 2001
Set mod Nørre Søgade
Foto: Februar 2012
Set mod Nørre Søgade

 


I 1989 blev de fire gavle som vender ind mod pladsen ved medborgerhuset, malet af kunsterenen Per Johan Svendsen og to håndværksmalere, Jack Jensen og Per Jeppesen. Kunsteren døbte den gang pladsen “Gæstfrihedens Plads” men dens officielle navn blev "Fredsen plads". I 2009 skiftede pladsen navn til "Charlotte Ammundens plads". Hun var politiker og borgmester i København til 1997, døde i 2003.

Figurerne på gavlene kommer hovedsalig fra den nordiske mytologi, men man finder også Jesus, en abe, en kamel m.m. Budskabet i alle billederne er at vi skal være mere åbne over for de fremmede. Billederne blev malet på et tidspunkt hvor racismen var blevet mere åbenlys, og Per Johan Svendsen vil med sine kæmpestore billeder opfordre os til at være mere imødekommende over for de fremmede kulturer der kommer til os. Som han skrev på et andet gavlmaleri på Nørrebro: “En fremmed er en ven du ikke har mødt”

Et af ansigterne på fabeldyret, stammer fra en runesten der er fundet ved Århus. Man kalder den århus-masken, eller en grylemaske. Grylemasker var lavet af læder og blev brugt af åndemanere under deres rituelle handlinger. Runestenen kan ses på Moesgaard Museum ved Århus. I dag er billederne dækket til eller skaferet af graffiti.

 


Til venstre grylemasker, til højre gavlmaleriet.


Her et olie maleri af P.J. Svendsen.

Fortællingen om billederne fortsætter, og et interview med Per Johan Svendsen om hans liv og medlemskab af kunstnergruppen Syntese følger ligeledes.


© Copyright 2001-2003 Alle rettigheder forbeholdes - Nansensgaden.dk