Nansensgade

Borne


Forside billede fra forlaget MøntergårdenTitel: Borne
Forsidebillede fra forlaget Møntergården        Foto: Februar 2001

Tekst fra navnepladen

Skulpturen står ud for bageren Nansensgade 64

Bjørn Nørgaard, billedhugger, grafiker, samfundsdebattør og professor i skulptur på Kunstakademiet i København. Formand for det særlige bygningssyn. Bjørn Nørgaard er ikke en kunstner man overser så nemt. Han har været med til happenings som "Nøgen kvindelig Kristus" og "Hesteofringen" (en hest i syltetøjsglas). Hans arbejdsfelt spænder fra skulpturer, aktioner og happenings til film og tekstilkunst. Bjørn Nørgaard arbejder ofte med meget store skulpturer som kræver samarbejde med ingenører, arkitekter og håndværkere for det overhovedet kan lykkes at opføre dem.

Som gave til Dronning Margrethe på hendes 50 års fødselsdag, bad det danske erhvervsliv Bjørn Nørgaard om at tegne 17 gobeliner til Riddersalen på Christiansborg. Gobelinerne blev fremstillet i Paris af "Manufactures nationales de Gobelins" i tæt samarbejde med Bjørn Nørgaard og Dronning Margrethe. Gobelinerne fortæller i sit farvestrålende billedsprog Danmarks historie. Her finder du hele kongerækken, biskopper og præster, herremænd og baroner. Prinserne har fået deres egen gobelin med hentydninger og symboler på vores liv år 2000.

Du kan læse historien om gobelinerne og se de flotte billeder på hjemmesiden fra Slots- og Ejendomsstyrelsen

Hvis du vil vide lidt mere om gobeliner og måske selv prøve at lave en, skal du kikke her: www.gobelin.dk

Bjørn Nørgaard's værker kan ses her:

Kjaer & Kjaer Worldwide A/S, Svendborg
Marielyst Skole
Trapholt Museum
EXPO 2000 i Hannover
Horsens Kunstmuseum

Gobelin, fra fransk, vævede tæpper fra firmaet Les Gobelins (grundlagt 1662) i Paris. Gobeliner har dog været kendt i Ægypten 1000 år f.v.t.


© Copyright 2001-2013 Alle rettigheder forbeholdes - Nansensgaden.dk