Nansensgade

SliberenFoto: marts 2013Sagnet fortæller, at Satyren Marsyas havde fundet den fløjte, som gudinden Athene i vrede havde kastet fra sig, da hun så sit eget spejlbillede med store oppustede kinder.

Med stor iver kaster Marsyas sig over fløjten. Han lærte efterhånden at mestre instrumentet så godt, at han blev hovmodig og udfordrede selve musikens gud Apollon, til en konkurrence.

Væddemålet kom i stand. Apollon spillede på sin lyre og Marsyas på sin fløjte. Men Marsyas tabte kampen og måtte se sig overvundet. Som straf for at udfordre guderne, blev han dømt til at skulle flås levende.
Når man står foran statuen i Ørstedparken, skal man forestille sig at Marsyas hænger bundet til et træ ved siden af sliberen, der er i gang med at væsse kniven til bødlen, der skal skære huden af Marsyas.

Måske kan man spore medlidenhed med Marsyas i sliberens blik, hvis ansigtet med de opadvendende øjne yderligere giver udtryk for.

Det ville understrege Sliberens løftede blik, hvis der havde været et højt træ ved side af (Træet hvor Marsyas hænger).

Sliberen er ikke en græker og heller ikke en galler, men en hel anden folketype. Det kan være en skythisk slave?Apollon klar til et flå Marsyas

Forberedelserne til Marsyas straf har været fremstillet i en antik gruppe, hvoraf der endnu findes flere kopier, således ses Marsyas ophængt ved hænderne i et træ. I Ny Carlsberg Glyptoteket findes en statuette af Marsyas og en sarkofag med hele Scenen. Sliberen har tilhørt denne gruppe.

Thorvalsens museum har et kobberstik hvor bødlen viser den netop afflåede hud til Apollon.


Foto: marts 2013

Der er fremstillet flere forskellige scener fra denne fortælling bl.a. denne, der står i Botanisk Have.

Her ses Athene og Marsyas, netop der hvor hun med foragt vender sig fra den fløjte der ødelage hendes skønhed, og Marsyas der glædeligt overrasket kaster sig over den.

Marmororiginalen findes i Florens, statuen i Ørstedparken er en afstøbning heraf.

 

Tilbage til kortet


© Copyright 2001-2012 Alle rettigheder forbeholdes - Nansensgaden.dk